Flere bilder av Aprikos
Aprikos

Aprikos - Prunus armeniaca

Navn Aprikos
Samisk navn Aprikosa
Latinsk navn Prunus armeniaca
Familie Rosefamilien
Herdighetssone
Frøbehandling X
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Frø og blader inneholder blåsyre som er ufarlig i små kvanta. Smaker frukten bittert bør den ikke spises.
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende tre
Ytelsesevne 2
Jorddekkende egenskap -
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF
'Njøs I-13'
Antall
Utsolgt

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Bladfellende tre som blir opptil 9 meter høyt og 6 meter vidt. Bærer frukter på ca 5 cm med ett frø. Aprikos har ry på seg for å være vanskelig å få til i Norge, men mye har forandret seg de seinere år med nye kultivarer. Nye kultivarer er fremdeles noe sårbare for seinfrost slik at de klarer seg absolutt best inntil sørveggen av et hus. Gir årlige avlinger på 10-55 kg. Har liten holdbarhetstid med mindre de tørkes. Noen kultivarer har spiselige kjerner eller frø, men de fleste er giftige.

Konservering av aprikos

Aprikos sennep
Aprikos, tørket

Formering av aprikos

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Poding:Pisk og tunge eller flisspiring. St Julien A er egnet grunnstamme.

Aprikos sorter

Early Moorpark: Store frukter med svært god smak. Store avlinger som modner i juli.. Hardfør.
Flavorcot: Ny kultivar som bærer tidlig avling. Store frukter med svært god smak.
Gold Cott: Medium store frukter. Gir jevne avlinger.
Golden Glow: Svært hardfør. Tåler veien fra husveggen til inn i skoghagen. Gode avlinger.
Goldrich: Store frukter med god smak. Hardfør og motstandsdyktig mot sykdommer. Blomstrer tidlig (Amerikansk).
Harcot: Avlange orangerøde frukter som modner sist i juli/først i august.Har kraftig og søy abrikossmak. Treet er sundt og hardført. Selv etter 3 kuldegraders nattefrost midt i blomstringstiden har den gitt gode avlinger.
Hargrand: Svært store frukter med god smak. Hardfør, motstandsdyktig mot sykdommer og gode avlinger. Kanskje det mest hardføre aprikostreet i verden Modner tidlig. (Canadisk).
Harogem: Medium store frukter med god smak. Lang lagringsevne. Hardfør og motstandsdyktig mot sykdommer.
Njøs I-13: Medium store frukter med god søt smak. Hardfør og motstandsdyktig mot sykdommer. Norsk sort fra 60-tallet. Gir årlig ca. 15 kg frukt ved forsøksstasjonen i Njøs.
Orange Red: Ny selvsteril sort som modner omtrent en uke før Hargrand. Svært god kvalitet på fruktene som har en svært god smak. Hardfør, motstandsdyktig mot sykdommer og gode avlinger. Modner svært tidlig. (USA).
Tomcot: Produserer klaser av svært store frukter med en intens smak, har revolusjonert aprikosindustrien i Nord-Europa.

Skadeinsekter og sykdommer på aprikos

Grå monilia - Monilia laxa: Kirsebær er spesielt utasatt, og den er den vanligste sykdommen som gir avlingstap. Angrepne frukter blir først brune og senere sporulerar soppen i små grå puter. Desse fruktene vil tørke inn og bli «mumifiserte» og blir hengende igjen på treet som viktige smittekilder året etterpå. Soppen vil vokse nedover i blomsterstilken og inn i fruktgreina.